PROGRAMINDLÆGUDSTILLINGHVEM ER VI?
  Søg
At sætte sig selv til side for helheden:
DE 17 VERDENSMÅL ER SUND FORNUFT

FN’s verdensmål er på tapetet alle vegne. Med dem som pejlemærker kan kommuner gå i gang med at ændre adfærd. Der er brug for transformation af tanke og handling og for ansvarlige, menneskeligt modne ledere, der tør gå foran, mener professor i ledelse Steen Hildebrandt.

Af Mette Bender

”Jeg ser de 17 verdensmål som den nye definition på bæredygtighed. Der er intet abstrakt eller hokus pokus i dem, de er udtryk for ganske almindelig sund fornuft.”

Professor i ledelse, Steen Hildebrandt, påtager sig ved Vejforum 2019 at fortolke FN’s mål for bæredygtig udvikling i forhold til ledelse af det moderne, offentlige Danmark. I hans øjne er der ingen afstand mellem de 17 mål og den kommunale medarbejder eller leder.

”Målene retter sig mod vores hverdag. Der sker faktisk noget, så snart vi ændrer adfærd i det store og i det små. Det er ikke en revolution, vi har brug for. Transformationen sker, hvis vi alle besinder os og viser flere hensyn over for naturen, kloden og den helhed, vi er en del af,” siger han.

Farvel til omnipotens
Derfor behøver vi en ny form for ledelse, hvor vi ikke længere arbejder i siloer, søjler og smalle hierarkier. De skal nedbrydes, mener Steen Hildebrandt, og så skal de erstattes af teamledelse.

”Vi skal tænke i netværk og partnerskaber på tværs af forvaltninger, kommuner og faggrænser. Vi har brug for ledergrupper, der tager ansvaret for at vide noget om bæredygtighed og på organisationens vegne tage beslutninger, der udviser respekt for planeten.”

Steen Hildebrandt siger dermed meget gerne farvel til den altvidende omnipotente leder, vi har idealiseret de sidste årtier. Vi har dog stadig brug for rollemodeller, mener ledelsesprofessoren, der har udtalt, at han ville ønske, at statsminister Mette Frederiksen ikke kun talte om klima, men også om bæredygtighed og verdensmål.

”Det ville have stor positiv betydning for grøn omstilling i Danmark, at regeringslederen adresserede verdensmålene direkte. Det samme kan man sige om borgmesteren og kommunaldirektøren i en kommune. Et holdningsskift mod bæredygtighed på det niveau vil give genlyd hele vejen ned igennem den kommunale organisation og videre ud til borgerne.”

Et bæredygtigt velfærdssamfund
På mange måder handler bæredygtighed om menneskelig modenhed og evne til at se ud over sig selv, mener Steen Hildebrandt.

”Vi har i forvejen et velfærdssamfund, og det er godt. Nu skal vi udvikle et bæredygtigt velfærdssamfund. Det er ikke nok, at vi passer på os selv og hinanden i en kommune eller et land. Vi har et ansvar over for de generationer, der kommer.”

Grundlæggende handler grøn omstilling altså om at tage hensyn til dyr, mennesker og natur og ikke kun agere ud fra egne interesser. Fremtidens kommunale ledere er derfor ifølge Steen Hildebrandt dem, der tør tage grønne beslutninger, også når det det koster noget på den kortsigtede bundlinje.

”Vi kan ikke længere bare gøre, som vi vil. Vi må se på, hvordan vi bygger boliger, fabrikker, veje og kloakker. Hvilke kemikalier anvender vi, hvilken mad tilbereder vi, og hvad smider vi ud?”

Der er brug for at se på materialer og processer. Er det nødvendigt at smadre det gamle og køre det på lodsepladsen, eller kan vi pille det fra hinanden og bruge det igen? Hvad bruger vi vand og el til, og passer vi på de mennesker, der bygger og leverer til vores samfund?

”Vi er nødt til at stoppe op og erkende, at vi lever i en ny verden. Vi er nødt til at forholde os anderledes til naturen og til hinanden i denne nye verden. Det er bare om at komme i gang,” opfordrer Steen Hildebrandt.

AUDITORIET - TOR 09.00 >>
KONTAKT VEJFORUM
Sekretariatet
Organisationen
Nye tider for Vejforum 2020!
Følg Vejforum!
Login
Email:
Kodeord:
Glemt kodeord?
Opret profil
VEJFORUM  |  Guldalderen 12  |  2640 Hedehusene  |  Tlf.: 7217 0217  |  CVR: 86632012  |  EAN: 5790001900410  |  faktura@vej-eu.dk  |  info@vej-eu.dk