PROGRAMINDLÆGUDSTILLINGHVEM ER VI?
  Søg
Nils Villemoes om bøvl og ledelse
I plenumsession 2 på Vejforum 2018 byder Nils Villemoes op til dans. Her får chefer og medarbejdere en kærlig opsang og input til nye vinkler på, hvad der får ledelse og samarbejde til at virke.

Af Mette Bender

Ledelse handler om at lave en strategi, udvikle en organisation og vigtigst af alt at skabe rammer for samarbejde. Men det er ikke altid så let, som det lyder – tværtimod er det ofte ret bøvlet!

Torsdag den 6.12. giver ledelseseksperten Nils Villemoes på Vejforum 2018 en version af sit humoristiske foredrag ’Bøvl’. Han sætter en ære i at holde et nyt foredrag hver eneste gang, så ingen ved endnu, præcis hvad han vil sige. Måske ikke engang ham selv.

Ordet strategi stammer fra græsk og betyder feltherrekunst. For det moderne menneske er strategi måske frem for alt planlægning, der giver tryghed i at vide, hvor man er på vej hen.

”Ord som politik eller strategi kan du jo putte meget ind i. Når vi sætter ledere til at lægge strategier, behøver vi ikke selv tage stilling. Til gengæld har vi mulighed for at sige Hvad skulle vi her?, når vi er nået frem,” siger den tidligere lektor ved Institut for Organisation og Virksomhedsledelse på Handelshøjskolen i Århus.

Spis din mad

Nils Villemoes er forfatter til bogen ’Led selv’ og lever af foredrag om ledelse og af at drille både erhvervslivet og den offentlige sektor ved at vende begreberne på hovedet og ryste dem, til noget falder ud.

”Ofte ender ledere som nogen, vi sætter i et bur, så vi kan pege fingre ad dem og spørge Hvorfor gjorde du ikke noget i tide? eller Synes du selv, det var smart? Men ledere er ikke synske. De er til gengæld nødt til at træffe valg, og den opgave er ikke så let endda.”

Gennem de sidste generationer har vi fået ekstremt mange valgmuligheder, og virkeligheden er blevet tiltagende kompleks og abstrakt. Alt kan gøres på mange måder.

”Det gælder også et område børneopdragelse. Her kunne vi engang klare den med Sid stille og spis det, der ligger på din tallerken. Nu er opgaven anderledes kompleks,” påpeger Nils Villemoes, der mener, at ledelse er blevet tilsvarende kompliceret.

”Man kan eksempelvis mene, at det er mærkværdigt, at en hel masse penge kan blive væk på en helt almindelig torsdag. Men penge er ikke længere mønter og sedler i en tegnebog. Vi har uigennemskuelige digitale systemer, hvor priser kan stige inde i en computer og penge meget let bliver usynlige.”

Teater med forskudte grænser

Vi får i dag vanvittigt mange informationer, og der er meget af verden, vi som følge af fænomener som globalisering, digitalisering og urbanisering ikke forstår med vores forstand. Derfor må vi tage fantasien til hjælp, og når den går i gang, stiger antallet af muligheder endnu mere.

”De mange optioner fører let til frustration. Havde vi kun simple fysiologiske behov at dække, var det lige ud af landevejen. Nu må vi konstant vælge til og fra og bruge kræfter på at forsøge at forstå verden,” siger Nils Villemoes, der ser verden som et gigantisk teater med millioner af scener skudt ind i hinanden.

”Det er et spændende sted at være, men på et tidspunkt vil man gerne hjem. Måske derfor ser vi ekstra meget på ledere og politikere og forventer, at de kan forudsige fremtiden og træffe de valg, der fører os det rigtige sted hen,” siger Nils Villemoes, der på Vejforum muligvis vil afsløre:

Hvorfor et lederskab ikke er et skab, man sætter ledere i, til der er brug for dem.

Hvorfor en kommune ikke kan sammenlignes med Bilka.

Hvad det kan betale sig at spørge om, inden man ansætter eller lader sig ansætte.

Se plenum 2
KONTAKT VEJFORUM
Sekretariatet
Organisationen
Sæt kryds i kalenderen!
Følg Vejforum!
Login
Email:
Kodeord:
Glemt kodeord?
Opret profil
VEJFORUM  |  Guldalderen 12  |  2640 Hedehusene  |  Tlf.: 7217 0217  |  CVR: 86632012  |  EAN: 5790001900410  |  faktura@vejforum.dk  |  info@vejforum.dk