PROGRAMINDLÆGUDSTILLINGHVEM ER VI?
  Søg
Mogens Lykketoft om bæredygtig transport:
Kollektiviser og elektrificer trafikken

Mogens Lykketoft står for åbningstalen ved Vejforum 2018. Hans budskab er, at vi er nødt til at satse benhårdt på gennem skatter og afgifter at afskaffe fossile brændstoffer.

Af Mette Bender

”Hvordan mindsker vi global opvarmning, og hvordan får vi afskaffet de fossile brændstoffer? Det er den entydigt vigtigste diskussion, når det gælder vores fremtid på kloden. Herhjemme må vi i gang med at løse opgaven politisk gennem lovgivning.”

Sådan siger Mogens Lykketoft, som skal indlede infrastrukturkonferencen Vejforum den 5. og 6. december 2018 i Nyborg. Her mødes ledere, medarbejdere og forskere fra den danske vejbranche.

Mogens Lykketoft var fra 2015 til 2016 formand for den 70. generalforsamling i FN. Det var det vigtige år, hvor Verdensmålene om bæredygtig udvikling blev vedtaget og klimaaftalen i Paris indgået. Han har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet i 37 år og tjent som skatteminister, finansminister og udenrigsminister og som formand for Folketinget.

Kommunernes indkøb bør være grønne
Vi må bruge skatter og afgifter til at flytte forbruget væk fra især de fossile brændstoffer, mener Mogens Lykketoft.

”Politikerne har endnu ikke fundet en klar vej til at fremme eldrevne køretøjer i Danmark. Afgifterne er derimod netop sænket på benzin- og dieseldrevne biler. Opgaven at styre forbruget mod bæredygtighed er meget vigtig og først og fremmest politisk, selv om også borgere og virksomheder kan træffe mere bæredygtige valg.”

Mogens Lykketoft ser med glæde mange kommuner gøre en indsats for bæredygtighed, men indsatsen kunne stadig være meget bedre, mener han.

”Kommunerne bør dreje alle indkøb i en politisk bevidst og langt mere grøn retning. De har også ansvaret for at sætte klima og bæredygtighed på dagsordenen via skolesystemet, så de nye generationer er bedre klædt på til at håndtere de udfordringer, de vil stå med.”

FN er meget mere end fine ord
I sit oplæg på Vejforum vil Mogens Lykketoft fortælle om tilblivelsesprocessen bag FN’s 17 verdensmål og forklare, hvorfor de er det eneste mulige og strengt nødvendige samlingspunkt for en målrettet verdensomspændende indsats.

”Hvis vi i verdenssamfundet skal udrydde ekstrem fattigdom, må vi satse benhårdt på at reducere global opvarmning ved blandt andet at afskaffe fossile brændstoffer. Vi må regulere områder som infrastruktur, byplanlægning og affaldssortering i retning af cirkulær økonomi.”

Transportområdet spiller en stor rolle. Der er behov for massiv verdensomspændende kollektivisering og elektrificering, især i de mange eksplosivt ekspanderende storbyer.

”Langt de fleste mennesker vil snart bo i kæmpebyer kloden over. Derfor er vi nødt til at tænke anderledes om miljø, klima og trængsel. Vi skal have velfungerende kollektiv transport i og ud af byer, vi skal mindske biltætheden, og vi skal omlægge til elektricitet som energikilde.”

Biltætheden er højere i Købehavn end i New York
Mogens Lykketoft påpeger, at biltætheden i mange storbyer er væsentligt mindre end i København. Det gælder for eksempel i New York, hvor Lykketoft boede under sit FN-formandskab.

”Dér bor så mange mennesker stablet oven på hinanden på så lidt plads, at ikke alle kan have en bil, uden at trængslen ville blive ekstrem og trafikken gå i stå. Derfor går newyorkerne rundt om hjørnet og lejer en bil, når det er nødvendigt. Resten af tiden bruger de vanemæssigt undergrundsbanen eller andre kollektive transportmidler.”

Mogens Lykketoft stiller ikke op til næste folketingsvalg.

”Jeg har aftjent min værnepligt, men fortsætter som aktivist for bæredygtighed og klimabeskyttelse i ind- og udland i fortsættelse af mit formandskab i FN. Jeg ser indsatsen i forhold til klimaet som den indiskutabelt vigtigste for fredelig overlevelse af mine børn og børnebørn.”

FN's mål for klimaet
KONTAKT VEJFORUM
Sekretariatet
Organisationen
Nye tider for Vejforum 2020!
Følg Vejforum!
Login
Email:
Kodeord:
Glemt kodeord?
Opret profil
VEJFORUM  |  Guldalderen 12  |  2640 Hedehusene  |  Tlf.: 7217 0217  |  CVR: 86632012  |  EAN: 5790001900410  |  faktura@vej-eu.dk  |  info@vej-eu.dk